Udlage se koriste za terapiju temporomandibularnih disfunkcija zgloba (TMD), kod škripanja zuba, njihovog pojačanog trošenja, sprječavanje povreda kod grubih sportova, ali i rješavanje problema hrkanja koji može biti neugodan ne samo za pacijenta nego i njegovo okruženje. 

Laboratorij FullDent, zahvaljujući korišćenju Erkoform - 3D aparata, u mogućnosti je da ponudi veliki izbor najkvalitetnijih udlaga od kojih izdvajamo: 

  • Silensor - udlage protiv hrkanja
  • Udlage za bruksizam
  • Udlage za izbjeljivanje zuba
  • PLAY SAFE – udlage za sportiste

Silensor - udlaga protiv hrkanja

Kako bi se smanjili efekti hrkanja koje može ozbiljno ugroziti spavalačke navike pojedinca i njegovih bližnjih, koriste se Silensori, posebna vrsta udlaga sastavljenih od dvije folije spojene spojnicama u bočnom dijelu. Spojnice su promjenljive i blago fleksibilne što omogućava udobnije nošenje udlage.

Uz pomoć Silensora donja vilica pacijenta je u blago izbočenom položaju što omogućava nesmetan prolazak vazduha pri udahu i izdahu, tako da ne dolazi do vibriranja mekog tkiva ždrijela, a samim tim i hrkanja.

Udlaga za bruksizam

Bruksizam ili nesvjesno škripanje zubima (najčešće u snu) je relativno česta pojava. Ovo stanje je posljedica stresa, anksioznosti i opšte psihičke napetosti.

Posljedice bruksizma nisu nimalo naivne i mogu ugroziti ne samo zube nego i kompletne vilice. Pored toga, vrlo često zbog oštećenja zuba javljaju se i bolovi, ali i napetost u mišićima vilica, te bolovi uha i glave. 

Udlage za bruksizam se izrađuju od dvije folije, unutrašnje meke i spoljašnje čvrste, koje su ukupne debljine 2-3 mm. Nose se na jednoj vilici, a na taj način se podiže zagrižaj. Ne iritiraju gingivu i interdentalni prostor.

Udlaga za izbjeljivanje zuba

Mrlje i žutilo od kafe, čajeva i cigareta mogu narušiti estetiku zuba pacijenta. Srećom, postoje mnoge metode izbjeljivanja, a jedna od njih su i udlage. Ova vrsta udlaga se izrađuje na osnovu individualnog otiska zuba. Veoma su praktične za samostalnu primjenu. Koriste se tako što pacijent aplicira gel na udlagu, koju potom stavlja na zube. Najčešće se nose u toku noći. 

Ovaj način izbjeljivanja zuba traje nešto duže u odnosu na izbjeljivanje koje vrše stomatolozi u ordinaciji, ali je prednost to što je trajnije. 

PLAY SAFE – udlaga za sportiste

Kod kontaktnih sportova, a posebno borilačkih, da bi se spriječile povrede tkiva, lomovi ili izbijanje zuba, posjekotine jezika i usana, te mogućnost loma gornje ili donje vilice, koriste se individualno izrađene sportske udlage.

Zavisno od vrste sporta izrađuju se udlage od različitih materijala i različite debljine.

Pomoću ove vrste udlaga sportisti se osjećaju sigurnije i ugodnije, te im je lakše da na sportskom terenu ili borilištu daju svoj maksimum, bez bojazni od oštećenja i povreda kada je u pitanju usna šupljina i zubi. 

Mobilni ortodontski retineri

Nakon završetka aktivnog dijela ortodontske terapije neophodno je sačuvati postignute rezultate i spriječiti recidiv, a pravi način za to su retineri.

 

O nama

Laboratorij FullDent d.o.o. je zubotehnički laboratorij sposoban da odgovori na sve zahtjeve savremene rekonstruktivne i estetske stomatologije. Uz dugogodišnje iskustvo u praksi, korištenje dentalnih materijala sa CE sertifikatom i opreme koja prati razvoj svjetske tehnologije, nudimo usluge izrade svih vrsta fiksnih, mobilnih i kombinovanih protetskih radova, ali i jedan od noviteta na našem tržištu, “nevidljivi” mobilni ortodontski aparat FullAlign.

Ekskluzivna linija

Kontaktirajte nas