Udlage su stomatološki aparati koji se koriste za terapiju temporomandibularnih disfunkcija zgloba (TMD), kod nesvjesnog škripanja zuba (bruksizam), pojačanog trošenja zuba, sprječavanje povreda tvrdih i mekih tkiva kod kontaktnih sportova, ali i u riješavanju problema hrkanja koji može biti neugodan ne samo za pacijenta nego i njegovo bliže okruženje. 

Laboratorij Full Dent, zahvaljujući korišćenju Erkoform - 3D aparata, u mogućnosti je da ponudi veliki izbor najkvalitetnijih udlaga od kojih izdvajamo: 

 

  • Silensor - udlage za ublažavanje hrkanja
  • udlage za bruksizam
  • udlage za izbjeljivanje zuba
  • PLAY SAFE – udlage za sportiste

Silensor - udlaga za ublažavanje hrkanja

Kako bi smanjili ili eliminisali neprijatan zvuk koji prati hrkanje koristi se posebna vrsta udlaga sastavljenih od dvije folije spojene spojnicama u bočnom dijelu. Ova vrsta udlage se naziva Silensor. Uz pomoć Silensora donja vilica pacijenta je u blago izbočenom položaju što omogućava nesmetan prolazak vazduha pri udahu i izdahu, tako da ne dolazi do vibriracija mekog tkiva ždrijela, a samim tim i neprijatnog zvuka koje prati hrkanje.

Udlaga za bruksizam

Bruksizam ili nesvjesno škripanje zubima (najčešće u snu) je relativno česta pojava. Ovo stanje je posljedica stresa, anksioznosti i opšte mentalne napetosti.

Posljedice bruksizma nisu nimalo naivne i mogu ugroziti ne samo zube nego i kompletne vilice. Pored toga, vrlo često zbog oštećenja zuba javljaju se i bolovi, ali i napetost u mišićima vilica, kao i bolovi koji se reflektuju u predio uha i glave. 

 

Udlage za bruksizam se izrađuju od dvije folije, unutrašnje meke i spoljašnje čvrste, koje su ukupne debljine 2-3 mm. Nose se na jednoj vilici, a na taj način se podiže zagrižaj. Ne iritiraju gingivu i interdentalni prostor.

Udlaga za izbjeljivanje zuba

Kao i svaka biološka površina i gleđ ima određeni stepen apsorcije materija iz  spoljašnje sredine. Intenzivno konzumiranje kafe, čajeva, obojenih pića i cigareta vrlo često dovode do prebojavanja zubne gleđi. Ovaj problem vrlo često dovodi do problema estetskog karaktera, a za riješavanje ovakvih problema koriste se različite metode i tehnike izbjeljivanja zuba a samim tim uklanjanje prebojensoti gleđi uz pomoć posebnih gelova za izbjeljivanje. Naša laboratorija uz pomoć Vašeg stomatologa nudi posebnu tehniku koja je vrlo omiljena pacijentima. Riječ je o izradi udlaga za tzv. kućno bijeljenje zuba. Zubotehnički laboratorij Full Dent izrađuje udlagu na osnovu otiska koji nam dostavlja Vaš stomatolog. U udlagu nanosite gel za izbjeljivanje i sami postavljate na željenu vilicu te je nosite najčešće tokom noći.

Udlage za sportiste - FullSafe

Kod kontaktnih sportova, a posebno borilačkih, da bi se spriječile povrede tkiva, lomovi ili izbijanje zuba, posjekotine jezika i usana, te mogućnost loma gornje ili donje vilice, koriste se individualno izrađene sportske udlage.

Zavisno od vrste sporta izrađuju se udlage od različitih materijala i različite debljine.

Pomoću ove vrste udlaga sportisti se osjećaju sigurnije i ugodnije, te im je lakše da na sportskom terenu ili borilištu daju svoj maksimum, bez bojazni od oštećenja i povreda kada je u pitanju usna šupljina i zubi. 

Mobilni ortodontski retineri

Nakon završetka aktivnog dijela ortodontske terapije neophodno je sačuvati postignute rezultate i prevenirati recidiv, a pravi način za to su retineri.

O nama

Laboratorij Full Dent d.o.o. je zubotehnički laboratorij sposoban da odgovori na sve zahtjeve savremene rekonstruktivne i estetske stomatologije. Uz dugogodišnje iskustvo u praksi, korištenje dentalnih materijala sa CE sertifikatom i opreme koja prati razvoj svjetske tehnologije, nudimo usluge izrade svih vrsta fiksnih, mobilnih i kombinovanih protetskih radova, ali i jedan od noviteta na našem tržištu, “nevidljivi” mobilni ortodontski aparat FullAlign.

Ekskluzivna linija

Kontaktirajte nas