Prema SZO ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa. Podrazumjeva preventivu, interceptivu, dijagnostiku i terapiju svih malokluzija i pratećih alteracija susjednih tkiva. Takođe se bavi planiranjem i dizajnom terapijskih pomagala.

Idealan položaj zuba i odnos vilica donosi mnoge pogodnosti za pacijenta:

       ·       smanjenje pritiska na zube, desni, kosti, čime se smanjuje trošenje cakline

       ·       olakšana higijena što smanjuje mogućnost nastanka karijesa i bolesti desni

       ·       unapređuje govor, omogućava lakše izgovaranje pojedinih glasova i doprinosi ljepšem izgledu          lica

       ·       onemogućava bruksizam (škripanje zubima)

       ·       lijep osmijeh koji donosi jačanje samopouzdanja

 

Uzevši sve navedeno u obzir, jasno je da ortodoncija zaista ne potpada u domen luksuza, nego stvarnih potreba za unapređenje zdravlja pacijenta.

Zahvaljujući razvoju savremenih tehnologija i praćenju svjetskih trendova u ortodonciji, laboratorij Full Dent je u prilici da stomatolozima i njihovim pacijentima ponudi najnovije sisteme ortodontskih aparata koji omogućavaju ugodniju, bezbolnu i kraću terapiju.

Rezultati ortodontske terapije su brzo vidljivi i omogućavaju Vašim pacijentima osmijeh kakav su oduvijek željeli.

 

Za ortodontsko liječenje koristimo mobilne ortodontske aparate kao i ortofolije iz vlastite proizvodnje - FullAlign.

Rapid Palatal Expander

U pitanju je ortodontski aparat koji služi kako bi brzo i efikasno proširio preusku gornju vilicu. Indikovana je kod djece starosti od 8 do 14 godina kod koje je izražen ukršten zagriz, te zubi gornje vilice rastu prema unutra. 

 

Rapid Palatal Expander stvara bočnu silu koja pritišće dvije polovine gornje vilice i razdvaja ih postepeno, uz simultanu izgradnju novog dijela koštanog tkiva. Uz pomoć ovog aparatića pacijent dobija više prostora za rast trajnih zuba, a na taj način je moguće spriječiti vađenje zdravih zuba. 

Švarcovi aparati

U pitanju su monomaksilane mobilne ortodontske naprave dizajnirane za proširenje donje vilice i stvaranje potrebnog prostora za razvoj trajnih zuba. Sastoje se od baznog stabilizacionog pločastog akrilatnog tijela, smještenog oralno, u koji se retinira vestibularno smješten retencijski element. Takođe, sadrži i aktivne elemente, šrafove i opruge (ekspanzioni vijak koji se okreće u zavisnosti od plana terapije i dogovora sa stomatologom). 

Ovaj uređaj pruža vestibularno pomjeranje gornje prednje denticije i distalno pomjeranje donjih zuba. Postoje i modifikacije ove pločaste naprave koje imaju razne namjene: protrudiranje sjekutića bez transverzalne ekspanzije zubnog luka (T-ploča), protrudiranje frontalnih zuba i transferzalno ekspandiranje zubnog luka (Y-ploča), ploče za terapiju loših navika (sisanje placa, infaltivno gutanje, itd.). 

 

Jedna od modifikacija Švarcove ploče je i Hotzova ploča, koja u frontalnom palatinalnom dijelu ima nagrizni greben sa vestibularno zakošenom kosom stranom. Uz pomoć ovog uređaja dolazi do korekcije u sagitalnom i vertikalnom smjeru. 

Retencijske pločaste naprave

Ovi uređaji se izrađuju nakon završetka aktivne faze ortodontske terapije. Najčešće se koriste Haeleyeva i Wraparound ploča, mada njihov odabir zavisi od vrste anomalije, dužine aktivnog perioda terapije i dobi pacijenta. 

 

Prvu čine labijalni luk i Adamsove kukice, a može sadržavati i bočni nagrizni greben. Akrilatno tijelo pokriva oralne strane zubnog luka i alveolarne nastavke. Cilj uređaja je omogućiti zadržavanje zuba u željenoj poziciji, olakšati oralnu higijenu, omogućiti fiziološke pomake zuba, ali i odgovoriti estetskim i funkcionalnim zahtjevima. 

Monoblok

Monoblok (klasični aktivator) je ortodontski aparat koji svojim prisustvom u usnoj šupljini mijenja aktivnost i tonus okolnih mišića, te njihovu silu prenosi na koštane i zubne strukture. Redovnom primjenom dolazi do željenih promjena koje se tiču korekcije nepravilnog zagrižaja. Ovaj aparat je poznat i kao klasični aktivator. 

 

Preporučuje se djeci uzrasta od 10 do 12 godina. Istovremeno djeluje na obe vilice, a koristi se kao terapija za korigovanje njihovog međusobnog odnosa. 

Grudeov aktivator

Ova naprava ima akrilatno tijelo koje pokriva nepce, a po potrebi se ugrađuje i šraf za transverzalno širenje. U interkaninom dijelu gornjeg i donjeg zubnog niza nalazi se ovalni otvor koji prekriva žičana pregrada (rešetka ili filarete). Trnovi izlaze iz palatinalnog dijela aparata, a svakom od njih odgovara po jedan gornji i donji inciziv (očnjak).  

 

Za ekstruziju gornjih prednjih zuba može se ugraditi i Girlandiformni labijalni luk. 

Bionator

Bionator je miofunkcijska bimaksilarna mobilna ortodontska naprava čiji su osnovni zadaci:

      ·       uspostavljanje kontakta među usnama

      ·       dovođenje jezika u dodir s mekim nepcem

      ·       povećanje oralnog prostora i poboljšanje oralne funkcije

      ·       elongacija mandibule

      ·       korekcija međuviličnih odnosa

 

Postoje tri oblika bionatora, standardni oblik (I) za terapiju kompresijskih anomalija klase I i klasa II/1 i II/2, štitni oblik (II), te progenijski odnosno inverzijski oblik (III). 

Naše usluge
O nama

Laboratorij Full Dent d.o.o. je zubotehnički laboratorij sposoban da odgovori na sve zahtjeve savremene rekonstruktivne i estetske stomatologije. Uz dugogodišnje iskustvo u praksi, korištenje dentalnih materijala sa CE sertifikatom i opreme koja prati razvoj svjetske tehnologije, nudimo usluge izrade svih vrsta fiksnih, mobilnih i kombinovanih protetskih radova, ali i jedan od noviteta na našem tržištu, “nevidljivi” mobilni ortodontski aparat FullAlign.

Ekskluzivna linija

Kontaktirajte nas