Prema SZO ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi rastom, razvojem i održavanjem dentofacijalnog kompleksa. Podrazumjeva preventivu, interceptivu, dijagnostiku i terapiju svih malokluzija i pratećih alteracija susjednih tkiva. Takođe se bavi planiranjem i dizajnom terapijskih pomagala.

Idealan položaj zuba i odnos vilica donosi mnoge pogodnosti za pacijenta:

       ·       smanjenje pritiska na zube, desni, kosti, čime se smanjuje trošenje cakline

       ·       olakšana higijena što smanjuje mogućnost nastanka karijesa i bolesti desni

       ·       unapređuje govor, omogućava lakše izgovaranje pojedinih glasova i doprinosi ljepšem izgledu          lica

       ·       onemogućava bruksizam (škripanje zubima)

       ·       lijep osmijeh koji donosi jačanje samopouzdanja

 

Uzevši sve navedeno u obzir, jasno je da ortodoncija zaista ne potpada u domen luksuza, nego stvarnih potreba za unapređenje zdravlja pacijenta.

Zahvaljujući razvoju savremenih tehnologija i praćenju svjetskih trendova u ortodonciji, laboratorij Full Dent je u prilici da stomatolozima i njihovim pacijentima ponudi najnovije sisteme ortodontskih aparata koji omogućavaju ugodniju, bezbolnu i kraću terapiju.

Rezultati ortodontske terapije su brzo vidljivi i omogućavaju Vašim pacijentima osmijeh kakav su oduvijek željeli.

 

Za ortodontsko liječenje koristimo mobilne ortodontske aparate kao i ortofolije iz vlastite proizvodnje - FullAlign.

Rapid Palatal Expander

U pitanju je ortodontski aparat koji služi kako bi brzo i efikasno proširio preusku gornju vilicu. Indikovana je kod djece starosti od 8 do 14 godina kod koje je izražen ukršten zagriz, te zubi gornje vilice rastu prema unutra. 

 

Rapid Palatal Expander stvara bočnu silu koja pritišće dvije polovine gornje vilice i razdvaja ih postepeno, uz simultanu izgradnju novog dijela koštanog tkiva. Uz pomoć ovog aparatića pacijent dobija više prostora za rast trajnih zuba, a na taj način je moguće spriječiti vađenje zdravih zuba. 

Quad Helix Palatal expander

 

Indikacije:

- ukršten zagriz,

- uzak ili stisnut gornji zubni luk,

- zbijenost gornjih zuba.

Velika prednost u odnosu na druge vrste ekspandera je što u toku korištenja ne zahtjeva nikakva prilagođavanja od strane roditelja ili pacijenta.

Lingvalni luk i TPA (transpalatinalni luk)

Predstavljaju mobilne ortodontske naprave koje nam služe za očuvanje prostora u zubnom luku kod preranog gubitka mliječnih zuba uzrokovanog karijesom ili nekim drugim uzrokom. Obično se nosi do nicanja svih trajnih pretkutnjaka.                                                                 Lingvalni luk – povezuje dva molara u donjoj vilici.                         

Transpalatinalni luk – povezuje dva molara u gornjoj vilici.

Nensijev aparat

Nensijev aparat se koristi za održavanje položaja gornjih molara na odgovarajućem mestu, da stabilizuje položaj ovih zuba nakon njihovog kontrolisanog pomeranja ili za vreme pomeranja nekih druguh zuba. Može se koristiti i da rotira molare u idealniji položaj kako bi se poboljšao zagrižaj, ali i da bude oslonac prilikom pomeranja drugih grupa zuba u kombinaciji sa mini implantima.

Švarcovi aparati

U pitanju su monomaksilane mobilne ortodontske naprave dizajnirane za proširenje donje vilice i stvaranje potrebnog prostora za razvoj trajnih zuba. Sastoje se od baznog stabilizacionog pločastog akrilatnog tijela, smještenog oralno, u koji se retinira vestibularno smješten retencijski element. Takođe, sadrži i aktivne elemente, šrafove i opruge (ekspanzioni vijak koji se okreće u zavisnosti od plana terapije i dogovora sa stomatologom). 

Ovaj uređaj pruža vestibularno pomjeranje gornje prednje denticije i distalno pomjeranje donjih zuba. Postoje i modifikacije ove pločaste naprave koje imaju razne namjene: protrudiranje sjekutića bez transverzalne ekspanzije zubnog luka (T-ploča), protrudiranje frontalnih zuba i transferzalno ekspandiranje zubnog luka (Y-ploča), ploče za terapiju loših navika (sisanje placa, infaltivno gutanje, itd.). 

 

Jedna od modifikacija Švarcove ploče je i Hotzova ploča, koja u frontalnom palatinalnom dijelu ima nagrizni greben sa vestibularno zakošenom kosom stranom. Uz pomoć ovog uređaja dolazi do korekcije u sagitalnom i vertikalnom smjeru. 

Retencijske pločaste naprave

Ovi uređaji se izrađuju nakon završetka aktivne faze ortodontske terapije. Najčešće se koriste Haeleyeva i Wraparound ploča, mada njihov odabir zavisi od vrste anomalije, dužine aktivnog perioda terapije i dobi pacijenta. 

 

Prvu čine labijalni luk i Adamsove kukice, a može sadržavati i bočni nagrizni greben. Akrilatno tijelo pokriva oralne strane zubnog luka i alveolarne nastavke. Cilj uređaja je omogućiti zadržavanje zuba u željenoj poziciji, olakšati oralnu higijenu, omogućiti fiziološke pomake zuba, ali i odgovoriti estetskim i funkcionalnim zahtjevima. 

Monoblok

Monoblok (klasični aktivator) je ortodontski aparat koji svojim prisustvom u usnoj šupljini mijenja aktivnost i tonus okolnih mišića, te njihovu silu prenosi na koštane i zubne strukture. Redovnom primjenom dolazi do željenih promjena koje se tiču korekcije nepravilnog zagrižaja. Ovaj aparat je poznat i kao klasični aktivator. 

 

Preporučuje se djeci uzrasta od 10 do 12 godina. Istovremeno djeluje na obe vilice, a koristi se kao terapija za korigovanje njihovog međusobnog odnosa. 

Grudeov aktivator

Ova naprava ima akrilatno tijelo koje pokriva nepce, a po potrebi se ugrađuje i šraf za transverzalno širenje. U interkaninom dijelu gornjeg i donjeg zubnog niza nalazi se ovalni otvor koji prekriva žičana pregrada (rešetka ili filarete). Trnovi izlaze iz palatinalnog dijela aparata, a svakom od njih odgovara po jedan gornji i donji inciziv (očnjak).  

 

Za ekstruziju gornjih prednjih zuba može se ugraditi i Girlandiformni labijalni luk. 

Bionator

Bionator je miofunkcijska bimaksilarna mobilna ortodontska naprava čiji su osnovni zadaci:

      ·       uspostavljanje kontakta među usnama

      ·       dovođenje jezika u dodir s mekim nepcem

      ·       povećanje oralnog prostora i poboljšanje oralne funkcije

      ·       elongacija mandibule

      ·       korekcija međuviličnih odnosa

 

Postoje tri oblika bionatora, standardni oblik (I) za terapiju kompresijskih anomalija klase I i klasa II/1 i II/2, štitni oblik (II), te progenijski odnosno inverzijski oblik (III). 

Fränkel Tip 3 i Fränkel Tip 2

Multifunkcionalni ortodontski aparati namijenjeni najmlađim pacijentima.

Fränkel aparat koristi se za djelovanje na promjene u sagitalnom, transverzalnom i okomitom odnosu vilice te uklanjanje abnormalnih mišićnih sila u labijalnom i bukalnom području koje ograničavaju rast skeleta, čime se osigurava okruženje koje maksimizira rast skeleta.Multifunkcionalni ortodontski aparati namijenjeni najmlađim pacijentima.

Fränkel aparat koristi se za djelovanje na promjene u sagitalnom, transverzalnom i okomitom odnosu vilice te uklanjanje abnormalnih mišićnih sila u labijalnom i bukalnom području koje ograničavaju rast skeleta, čime se osigurava okruženje koje maksimizira rast skeleta.

Fiksni retiner

Fiksni retiner je metalna žica koja se fiksira s unutrašnje (oralne) strane zuba i ostaje tako fiksirana svo vrijeme retencionog perioda te nije vidljiva pošto se nalazi s unutrašnje (oralne) strane zuba. 

Prednost ovakvog retinera je što ne morate misliti o njegovom nošenju kao i mogućnosti da ćete ga negdje izgubiti. Nedostatak je zahtjevnije čišćenje i mogućnost pucanja žice.

Možemo reći da se pomoću softvera retiner dizajnira i prilagodi palatinalnim/ lingvalni plohama, individualno svakoj vilici, a po želji ortodonta, može da se freza od Titanijuma ili da se savija od Dentaurum žice pomoću posebnog aparata za tu namjenu.

Naše usluge
O nama

Laboratorij Full Dent d.o.o. je zubotehnički laboratorij sposoban da odgovori na sve zahtjeve savremene rekonstruktivne i estetske stomatologije. Uz dugogodišnje iskustvo u praksi, korištenje dentalnih materijala sa CE sertifikatom i opreme koja prati razvoj svjetske tehnologije, nudimo usluge izrade svih vrsta fiksnih, mobilnih i kombinovanih protetskih radova, ali i jedan od noviteta na našem tržištu, “nevidljivi” mobilni ortodontski aparat FullAlign.

Ekskluzivna linija

Kontaktirajte nas