Totalna pločasta proteza

Totalna proteza predstavlja protetsku nadoknadu čiji je cilj da nadoknadi gubitak svih zuba, te se kao takva nameće kao idealno rješenje kod potpune/totalne bezubosti. Ova zubna nadoknada vraća funkciju koja je bila narušena gubitkom zuba, istovremeno zadovoljavajući sve estetske kriterijume.

 

Ovaj vid protetskog rada spada u grupu mobilnih protetskih pomagala koje pacijent sam uklanja radi održavanja lične higijene. Izrađuje se od akrilata, a nakon izrade ovakvog rada potreban je period intenzivnog nošenja radi adaptacije pacijenta na strano tijelo u ustima. Pored zadovoljavajućih estetskih i funkcijskih kriterijuma bitno je napomenuti i ekonomsku isplativost ovog pomagala što ga čini pristupačnim i populaciji niske platežne moći.

Parcijalna pločasta proteza

Parcijalna proteza je zubna nadoknada koja najčešće predstavlja privremeno rješenje nedostatka zuba kod pacijenta, kada iz bilo kojeg razloga nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu. Nadoknađuje se jedan ili više zuba kao i njihove potporne strukture, a pri tome se vrši oslanjanje na preostale zube i okolne strukture.

Prednost ove proteze je pristupačna cijena te brza i laka izrada. Kao privremeno rješenje neophodna je za čuvanje međuviličnih odnosa i sprječavanje migracije preostalih zuba prema praznom prostoru. Takođe, dobrim dijelom vraća funkciju, a istovremeno je zadovoljavajuće estetike.

Parcijalna skeletirana proteza

Parcijalna skeletirana proteza predstavlja nadoknadu kojoj je redukovana veličina i koja je slična klasičnoj parcijalnoj protezi samo po indikacijama. Prednost ove proteze je smanjena mogućnost preloma i prenos opterećenja preko postojećih zuba na kost.

 

Ova vrsta proteze predstavlja dobro rješenje jer u sebi ima metalni skelet koji joj pruža čvrstinu, a jedna od prednosti je i da smanjuje pokrivenost nepca. Izrađuje se kada pacijent ima određen broj svojih prirodnih zuba na koje se proteza može osloniti. Vilične kosti su rasterećene pa se smanjuje i njihova resorpcija.

Biodentaplast

Bezmetalni skelet Biodentoplast je parcijalna proteza sa kukicama koje su u boji zuba. Ova proteza je odlično rješenje jer ne oštećuje prirodne zube. Pored toga, odlikuje je dobra stabilnost i izuzetna fleksibilnost.

 

S obzirom na činjenicu da se radi o biokompatibilnom i laganom materijalu, ne izaziva nikakve smetnje niti alergijske reakcije u ustima i pogodan je za pacijente osjetljive na metal. Što se tiče estetike, na zadovoljavajućem je nivou. 

Fleksi proteze

Breflex

Breflex je vrsta parcijalne proteze čija je baza izrađena od fleksibinog materijala renomiranog proizvođača BREDENT. U pitanju su materijali bez monomera uz pomoć kojih se izrađuju izrazito fleksibilne i gotovo neuništive proteze.

 

Breflex je odlično rješenje za pacijente koji žele parcijalne proteze bez metalnih kukica ili imaju alergije na monomere. Osim dugotrajnosti, jedna od prednosti je i zaštita zubne gleđi jer ovaj materijal zbog svoje površinske konfiguracije ne troši gleđ i oštećuje istu.

Valplast

Valplast je vrsta parcijalne proteze napravljene od istoimenog materijala - termoplastičnog materijala koji na temperaturi usne duplje postaje savitljiv. Pri pravilnom korištenju, Valplast proteze su vrlo fleksibilne, pa prema tome i gotovo nesalomive. 

 

Osim što je izražena estetika visokog nivoa, u pitanju je biokompatibilan materijal koji ne izaziva bilo kakve neželjene lokalne ili sistemske efekte po zdravlje pacijenta. Preporučuje se pacijentima kojima nedostaje više zuba u jednoj vilici, a pri tome postoje kontraindikacije za fiksni most ili implanto-protetski rad.

Naše usluge

O nama

Laboratorij Full Dent d.o.o. je zubotehnički laboratorij sposoban da odgovori na sve zahtjeve savremene rekonstruktivne i estetske stomatologije. Uz dugogodišnje iskustvo u praksi, korištenje dentalnih materijala sa CE sertifikatom i opreme koja prati razvoj svjetske tehnologije, nudimo usluge izrade svih vrsta fiksnih, mobilnih i kombinovanih protetskih radova, ali i jedan od noviteta na našem tržištu, “nevidljivi” mobilni ortodontski aparat FullAlign.

Ekskluzivna linija

Kontaktirajte nas