Totalna pločasta proteza

Totalna proteza predstavlja protetsku nadoknadu čiji je cilj da nadoknadi gubitak izgubljenih zuba, te se kao takva nameće kao idealno rješenje kod potpune bezubosti. Ovom zubnom nadoknadom pacijentu se uspostavlja izgubljena funkcija u ustima, ali i estetika.

Ovakve protetske nadoknade pacijent sam stavlja i vadi iz usta zbog održavanja higijene. Izrađuju se od akrilata, a kod nošenja potreban je određen period adaptacije. Iako nije u pitanju najsavremenije rješenje potpune bezubosti, totalne proteze pacijenti biraju iz finansijskih razloga. 

Parcijalna pločasta proteza

Parcijalna proteza je zubna nadoknada koja najčešće predstavlja privremeno rješenje nedostatka zuba kod pacijenta, kada iz bilo kojeg razloga nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu. Nadomješćuje se jedan ili više zuba i njihove potporne strukture, a pri tome se vrši oslanjanje na preostale zube i okolne strukture.

Prednost ove proteze je pristupačna cijena, brza i laka izrada. Kao privremeno rješenje neophodna je za čuvanje međuviličnih odnosa i sprečavanje pomjeranja preostalih zuba prema praznom prostoru. Takođe, dobrim dijelom vraća i funkciju, a što se tiče estetike na zadovoljavajućem je nivou.

Parcijalna skeletirana proteza

Parcijalna skeletirana proteza predstavlja nadoknadu kojoj je redukovana veličina i koja je slična klasičnoj parcijalnoj protezi samo po indikacijama. Prednost ove proteze je smanjena mogućnost preloma i prenos opterećenja preko postojećih zuba na kost.

Ova vrsta proteze predstavlja dobro rješenje jer u sebi ima metalni skelet koji joj pruža čvrstinu, a jedna od prednosti je i da smanjuje pokrivenost nepca. Izrađuje se kada pacijent ima određen broj svojih prirodnih zuba na koje se proteza može osloniti. Vilične kosti su rasterećene pa se smanjuje i njihova resorpcija.

Biodentaplast

Bezmetalni skelet Biodentoplast je parcijalna proteza sa kukicama koje su u boji zuba. Ova proteza je odlično rješenje jer ne oštećuje prirodne zube. Pored toga, odlikuje je dobra stabilnost i izuzetna fleksibilnost.

S obzirom na činjenicu da se radi o biokompatibilnom i laganom materijalu, ne izaziva nikakve smetnje niti alergijeske reakcije u ustima i pogodan je za pacijente osjetljive na metal. Što se tiče estetike, na zadovoljavajućem je nivou. 

Fleksi proteze

Breflex

Breflex je vrsta parcijalne proteze čija je baza izrađena od fleksibinog materijala renomiranog proizvođača BREDENT. U pitanju su materijali bez monomera uz pomoć kojih se izrađuju izrazito fleksibilne i gotovo neuništive proteze.

Breflex je odlično rješenje za pacijente koji žele parcijalne proteze bez metalnih kukica ili imaju alergije na monomere. Osim dugotrajnosti, jedna od prednosti je i zaštita zubne gleđi. 

Valplast

Valplast je vrsta parcijalne proteze napravljene od istoimenog materijala - termoplastičnog materijala koji je na temperaturi usne duplje savitljiv. Pri pravilnom korištenju, Valplast proteze su vrlo fleksibilne, pa prema tome i gotovo nesalomive. 

Osim što je izražena estetika visokog nivoa, u pitanju je biokompatibilan materijal koji ne izaziva bilo kakve neželjene posljedice po zdravlje pacijenta. Preporučuje se pacijentima kojima nedostaje više zuba u jednoj vilici, a pri tome postoje razlozi da se ne radi zubni most ili ugradi implantat. 

Naše usluge

O nama

Laboratorij FullDent d.o.o. je zubotehnički laboratorij sposoban da odgovori na sve zahtjeve savremene rekonstruktivne i estetske stomatologije. Uz dugogodišnje iskustvo u praksi, korištenje dentalnih materijala sa CE sertifikatom i opreme koja prati razvoj svjetske tehnologije, nudimo usluge izrade svih vrsta fiksnih, mobilnih i kombinovanih protetskih radova, ali i jedan od noviteta na našem tržištu, “nevidljivi” mobilni ortodontski aparat FullAlign.

Ekskluzivna linija

Kontaktirajte nas